HEY!

Mijn naam is Niels.

Medisch psycholoog, spreker, levensgenieter en ervaringsdeskundig in chronisch ziek zijn.

de start

3 weken te leven

In 1990 ben ik geboren met osteogenesis imperfecta (de broze botten ziekte). Bij mijn geboorte gingen artsen ervan uit dat ik maximaal 3 weken zou leven. Inmiddels heb ik hen het tegendeel wel bewezen, geloof ik. En dat is maar goed ook, want ik ben, ook mét de enorme impact die deze ziekte op mij heeft, gelukkig met mezelf, m’n lijf en mijn leven.

Chronische optimist

Dat is niet altijd zo geweest. Als kind was ik vrolijk en gelukkig, maar vanaf de puberteit begon ik me anders te voelen. Ik voelde me steeds meer gevangen in m’n eigen lichaam en ging op de vlucht. Mijn optimisme en strijdlust waren mijn redding. Ik focuste vooral op de positieve dingen en hield mijn emoties verborgen voor de mensen om me heen. Ik wilde hun niet tot last zijn en liever plezier hebben.

Toen ik afstudeerde als medisch psycholoog was ik onwijs trots op mezelf. Ik had, ondanks alle tegenslagen in m’n leven, vrijwel alles bereikt wat ik wilde:

  • Fijne vrienden
  • Een fijne relatie
  • Enormevrijheid door een volledig aangepaste auto
  • Op mezelf wonend, later samenwonend
  • Leuk en uitdagend vrijwilligerswerk

waar ik voor sta

impact

De keerzijde

  • 30 operaties, tot m’n 20e 
  • 11 botbreuken
  • Angst en onzekerheid over wanneer ik weer uit m’n dagelijkse leven gerukt werd
  • Telkens revalideren, m’n lichaam opnieuw ontdekken en weer leren bouwen en vertrouwen op m’n lijf
  • Ik zag m’n lijf als schuldige van een hoop pijn, leed en ellende
  • Ik was ongelukkig met mijn lijf en verlangde naar een ander lichaam

ik ben niet goed genoeg

Ik had de overtuiging: “ik ben, met mijn lichaam, niet goed zoals ik ben”. Pijnlijk, dus deed ik er alles aan om het tegendeel te bewijzen. Ik deed me beter voor dan ik was en ging voortdurend over de grenzen van m’n lijf heen. Hierdoor ontwikkelde ik een steeds ongelukkigere relatie met mijn lijf, waardoor het nog meer te verduren had.

Strijdlustig en gedreven als ik was, hield ik het allemaal vol. Ik leek een onuitputtelijke bron van energie en mentale veerkracht te hebben. Nu besef ik dat ik, eigenlijk al vanaf m’n kinderjaren, continu in de ‘overleefstand’ stond. Hierdoor was ik verdoofd en voelde ik minder.

ik brak

Toen Jessica in 2017 verongelukte, kwam m’n leven plots tot stilstand. Ik wilde strijden en een oplossing, maar die was er niet. Ik werd voortdurend overmeesterd door m’n emoties. Ik kon ze niet langer negeren of mezelf afleiden. Er was maar 1 weg: stoppen met strijden en al m’n emoties toelaten. Rouwen. Niet alleen om het verlies van Jessica, maar ook om m’n eigen lichaam.

weer houden van mijn lijf

Ik wilde weer van het leven leren houden, en verlangde naar een liefdevollere relatie met mijn lichaam. Maar hoe kon ik dat bereiken? Ik zocht nooit hulp bij de GGZ. Dat vond ik niet nodig, zo erg was het immers niet. Toch? Ik had zelf besloten dat ik niet in de protocollen en hokjes pasten die zij hanteerden. Mijn kennis en kunde als medisch psycholoog was ook ontoereikend. Ik besloot op onderzoek uit te gaan en kwam al snel uit bij de wereld van persoonlijke ontwikkeling, tantra en spiritualiteit.

 

Stapje voor stapje leerde ik mijn lichaam steeds beter kennen en meer waarderen. Hierdoor ben ik ook automatisch de grenzen van mijn lichaam gaan herkennen en respecteren. Nu ik niet langer op de vlucht ben voor zowel m’n lichaam als emoties, voel ik me vrijer dan ooit. Ook voel ik me veel krachtiger als mens en gelukkiger met mijn lichaam. 

Dat gun ik andere mensen ook! Daarom is in 2020 Coach Op Wielen geboren. Ik geloof dat ik, als medisch psycholoog en met al mijn levenservaring, hier beter aan kan bijdragen dan wie dan ook.

kom in contact

MEER WEETJES OVER MIJ

Ik woon en werk in het mooie, gezellige en bourgondische Breda

Verslaafd aan persoonlijke ontwikkeling

Ik ben graag in de natuur en gefascineerd door water en vuur

Ik ben een echte levensgenieter: ik hou van dansen, spelen op mijn djembé, een terrasje pakken

Kaasfondue is mijn guilty pleasure

En dikke kans dat je me een keer zingend tegenkomt als ik aan het (hand)biken ben

wil jij jouw verhaal delen?

sharing cirkel

In een sharingcirkel delen we persoonlijke verhalen over ons leven met een beperking. Een prachtige en krachtige ervaring, waardoor herkenning en verbondenheid ontstaat.

deel mee